Biennale Venetië 2024

Laatste week van augustus 2024 weer met de Kunstacademie naar Venetie geweest. Wat een geweldige stad is het toch.

Twee jaar terug was mijn primeur om de Biennale te bezoeken. Hier zie je hedendaagse kunst uit heel de wereld. Het was heel veel: de kunst, de groep (ik kende niemand), vijf op een kamer en alle indrukken. Wat een beleving en wat heb ik genoten.

Dit jaar iets relaxer, ook met Pita op de kamer en ik wist nu wat mij te wachten stond. De stad nog steeds geweldig! Geen auto, fiets of tram.. alleen maar lopende mensen (toeristen). Overal waar je kijkt is het oud en mooi. Ook de groep was kleiner, waardoor meer interactie met elkaar. De etentjes waren heel gezellig.

De Biennale vond ik minder heftig dan twee jaar geleden, maar misschien was ik nu al meer gewend. Mijn hoofd kreeg toen vaak kortsluiting, nu had ik dit minder. Ook veel handwerk en ambacht dit jaar en gezellige kleuren, maar ook heftig, somber en naar.

Wat is er blijven hangen? Figuratieve schilderijen ‘mag’ ook. Het waren er niet veel, maar toch. Zelfde kleur of schilderstijl, met verschillende onderwerpen en toch een eenheid. Kunstenaars Salman Toor en Amari Rossori ga ik nog eens goed bekijken. De schilderijen van Roemenie vond ik erg mooi, kunstenaar Șerban Savu.

Roemenie stand

Website Biennale https://www.labiennale.org/en/art/2024/information